Vad är antivirus?

Vad är antivirus? Antivirus var från början var ett datorprogram som kunde upptäcka och ibland ta bort datorvirus från infekterade enheter. På detta sätt hjälpte antivirusprogrammet till att stoppa den vidare spridningen av det skadliga innehållet. Så fungerade det huvudsakligen på 1990-talet och i början av 2000-talet. Men den dramatiska ökningen av antalet skadeprogram inom olika kategorier har gjort att antivirusprogrammen har utvecklats till komplicerade säkerhetslösningar.

För att kunna trygga användarens säkerhet använder de flesta moderna säkerhetsprodukterna en kombination av flera tekniska lösningar. Detta gör att de kan bekämpa väsentligt många mer skadliga aktiviteter, såsom spioneri, registrering av tangentbordsinmatning, stöld av inloggningsuppgifter, obehörig utvinning av kryptovaluta, oönskad kryptering av filer (av utpressningsprogram), extrahering av information (av banktrojaner), skräppost och bedrägerier samt andra former av cyberangrepp.

Hur fungerar en modern lösning för cybersäker?

För länge sedan förlitade sig de flesta antivirusprogrammen till stor del på genomsökning efter kända strängar (ofta benämnda ”signaturer”). Dessa var kännetecken på kända varianter av skadeprogram. Men de etablerade leverantörerna förstärkte snart dessa söksträngar med betydligt mer sofistikerad detektering baserad på information som samlats in med flera olika tekniker och tillvägagångssätt, såsom emulering, heuristisk analys, m.m. Detta för att kunna upptäcka även varianter och hotfamiljer som inte påträffats tidigare.

Denna information och då även justerad med indata från algoritmer för maskininlärning, körning i virtuell skyddad miljö (sandlåda), rykteskontroller via molnet och andra tekniska lösningar, gör det möjligt för dagens säkerhetsprodukter att upptäcka och blockera de flesta nya och misstänkta objekten direkt i första endpoint.

Alla dessa system ihop är nödvändiga, i synnerhet med tanke på antalet misstänkta kodexempel som det enligt ESET telemetri hittas hundratusentals av varje dag. Dock är ingen enstaka teknik någon patentmedicin som på egen hand kan lösa alla säkerhetsproblem. Det är därför mänsklig expertis fortfarande är en av hörnstenarna i forskning om skadeprogram och analys av dessa. Detta är avgörande för att man ska kunna uppnå höga detekteringsnivåer samtidigt som antalet falska träffar hålls så lågt som möjligt.

I säkerhetsprodukterna från ESET finns en av de bästa ”antivirusmotorerna”. ESET NOD32 är det antivirusprogram som fått flest utmärkelser i VB100-tester i Virus Bulletin. Söker du enbart antivirus finns ESET NOD32 Antivirus, annars rekommenderar vi ESET Smart Security Premium som har i stort sett allt du kan behöva till din dator.

Det går även att köra ESET Online Scanner om du behöver göra en snabb sökning nu. Du behöver ladda ner en fil och köra den, stödjer Microsoft Windows 10/8.1/8/7.

mailbox

DKIM

DKIM står för DomainKeys Identified Mail och är en e-postautentiseringsmetod som hjälper till att förhindra skräppost och andra skadliga parter från att utge sig för att vara en legitim domän.
TikTok logo

Hindra TikTok från att samla in (vissa) uppgifter om dig

TikTok är appen som alla älskar att hata. Många företag förbjuder den i stor utsträckning, offentliga institutioner likaså, och till och med USA:s president vill att den populära videodelningsappen ska förbjudas. TikTok har laddats ner mer än 1,5 miljarder gånger och kommer från företaget ByteDance från Kina. Just detta att den kommer från Kina har bidragit till att orsaka kontroverser och rädsla för insamling av information.
God Mode Icon

Vad är ”God Mode” i Windows och hur aktiverar jag den?

En funktion som funnits dold i Windows sedan länge är en särskild inställningspanel som kallas för ”God mode”. Där hittar du precis alla inställningar som du kan göra i Windows, även en hel del dolda eller svåråtkomliga anpassningar finns tillgängliga där.
Varför välja ESET?

Varför välja ESET som säkerhetsleverantör?

Det finns många anledningar till att välja ESET som sin säkerhetsleverantör. Här nedan listas några av alla anledningar.