Vad är antivirus?

Vad är antivirus? Antivirus var från början var ett datorprogram som kunde upptäcka och ibland ta bort datorvirus från infekterade enheter. På detta sätt hjälpte antivirusprogrammet till att stoppa den vidare spridningen av det skadliga innehållet. Så fungerade det huvudsakligen på 1990-talet och i början av 2000-talet. Men den dramatiska ökningen av antalet skadeprogram inom olika kategorier har gjort att antivirusprogrammen har utvecklats till komplicerade säkerhetslösningar.

För att kunna trygga användarens säkerhet använder de flesta moderna säkerhetsprodukterna en kombination av flera tekniska lösningar. Detta gör att de kan bekämpa väsentligt många mer skadliga aktiviteter, såsom spioneri, registrering av tangentbordsinmatning, stöld av inloggningsuppgifter, obehörig utvinning av kryptovaluta, oönskad kryptering av filer (av utpressningsprogram), extrahering av information (av banktrojaner), skräppost och bedrägerier samt andra former av cyberangrepp.

Hur fungerar en modern lösning för cybersäker?

För länge sedan förlitade sig de flesta antivirusprogrammen till stor del på genomsökning efter kända strängar (ofta benämnda ”signaturer”). Dessa var kännetecken på kända varianter av skadeprogram. Men de etablerade leverantörerna förstärkte snart dessa söksträngar med betydligt mer sofistikerad detektering baserad på information som samlats in med flera olika tekniker och tillvägagångssätt, såsom emulering, heuristisk analys, m.m. Detta för att kunna upptäcka även varianter och hotfamiljer som inte påträffats tidigare.

Denna information och då även justerad med indata från algoritmer för maskininlärning, körning i virtuell skyddad miljö (sandlåda), rykteskontroller via molnet och andra tekniska lösningar, gör det möjligt för dagens säkerhetsprodukter att upptäcka och blockera de flesta nya och misstänkta objekten direkt i första endpoint.

Alla dessa system ihop är nödvändiga, i synnerhet med tanke på antalet misstänkta kodexempel som det enligt ESET telemetri hittas hundratusentals av varje dag. Dock är ingen enstaka teknik någon patentmedicin som på egen hand kan lösa alla säkerhetsproblem. Det är därför mänsklig expertis fortfarande är en av hörnstenarna i forskning om skadeprogram och analys av dessa. Detta är avgörande för att man ska kunna uppnå höga detekteringsnivåer samtidigt som antalet falska träffar hålls så lågt som möjligt.

I säkerhetsprodukterna från ESET finns en av de bästa ”antivirusmotorerna”. ESET NOD32 är det antivirusprogram som fått flest utmärkelser i VB100-tester i Virus Bulletin. Söker du enbart antivirus finns ESET NOD32 Antivirus, annars rekommenderar vi ESET Smart Security Premium som har i stort sett allt du kan behöva till din dator.

Det går även att köra ESET Online Scanner om du behöver göra en snabb sökning nu. Du behöver ladda ner en fil och köra den, stödjer Microsoft Windows 10/8.1/8/7.

IT-Säkerhet handlar om förtroende

IT-Säkerhet handlar om förtroende

IT-säkerhet! Vad betyder det när en leverantör av mjukvara säger att de är tillverkade i Europa...

Vad är en brandvägg

Vad är en brandvägg? En brandvägg kan vara en hårdvarubrandvägg eller en...

Vad är antivirus?

Vad är antivirus? Från början var ett antivirusprogram ett datorprogram som kunde upptäcka och...
Log4Shell: ESET

Log4Shell: ESET blockerar hundratusentals angreppsförsök

ESET har upptäckt hundratusentals angreppsförsök globalt som leder till...