Hindra TikTok från att samla in (vissa) uppgifter om dig

TikTok logoTikTok är appen som alla älskar att hata. Många företag förbjuder den i stor utsträckning, offentliga institutioner likaså, och till och med USA:s president vill att den populära videodelningsappen ska förbjudas.

TikTok har laddats ner mer än 1,5 miljarder gånger och kommer från företaget ByteDance från Kina. Just detta att den kommer från Kina har bidragit till att orsaka kontroverser och rädsla för insamling av information.

Det råder ingen tvekan om att TikTok samlar in mycket information, men det är naivt att tro att det är den enda appen som gör det. Det finns för närvarande 1,6 miljoner appar i App Store och 3,5 miljoner i Google Play – och det finns säkert många andra som jobbar hårt på att samla in så mycket information som möjligt…

Detta är ett utdrag från en mycket intressant artikel från ESET, läs mer i deras blog.

Exchange Server

97000 Exchange-servrar i fara

97000 Exchange-servrar befaras vara i fara för attacker. Så många Exchange-servrar är det enl. Shadowserver som inte har uppdaterat till senaste säkerhetsfixarna. I mitten av februari kom det ut ett antal säkerhetsfixar från Microsoft till bla Microsoft Exchange Server.
epost

TTL och DNS-spridningstid

TTL (time to live) anger hur länge information om dina DNS-poster är cachad av en DNS-server. DNS-spridningstiden påverkas av flera faktorer, inklusive inställningarna för din TTL och din ISP (internetleverantör). Alla DNS-poster har en TTL-inställning som är den tidsperiod under vilken servrar cachar information om dina DNS-poster. Din ISP cachar DNS-poster genom att lagra data lokalt i stället för att hämta uppdaterade data från din DNS-server.
SPF

SPF Sender Policy Framework

SPF är en teknik som används för att förhindra e-postspoofing och introducerades i början av 2000-talet. SPF är en DNS-baserad mekanism som hjälper e-postservrar att bekräfta om ett e-postmeddelande kommer från en betrodd källa.
finger epost

DMARC

DMARC står för Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance och är en e-postautentiseringsprotokoll. DMARC är utformad för att ge e-postdomänägare möjlighet att skydda sin domän från e-förfalskning eller spoofing (kommunikation skickad från en okänd källa som är förtäckt som en källa som är känd för mottagaren).