Vad är mappen God Mode i Windows och hur aktiverar jag den?

Vad är ”God Mode”? Ju nyare och finare Windows användargränssnitt blir, desto svårare blir det att komma åt de mest avancerade (och ofta viktiga) inställningarna. Windows 11, liksom Windows 10 före det, försöker leda dig in i den nya, modernt utformade inställningsmenyn samtidigt som den gammaldags kontrollpanelen begravs, men inte försvinner, eftersom den fortfarande innehåller många viktiga inställningar. Även om du startar Kontrollpanelen kan du ha svårt att hitta just den inställning du letar efter.

En funktion som funnits dold i Windows sedan länge är en särskild inställningspanel som kallas för ”God mode”. Där hittar du precis alla inställningar som du kan göra i Windows, även en hel del dolda eller svåråtkomliga anpassningar finns tillgängliga där.

För att få till ”God mode” måste du trixa lite även om det inte är svårt.

  1. Börja med att skapa en ny, tom mapp på skrivbordet.
  2. Döp sedan om mappen och ge den detta namn (alla tecken ska med):
    GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

När du döpt om filen och tryckt på retur kommer mappen få en ny ikon. Dubbelklickar du på denna öppnas din nya inställningspanel och du kan grotta ner dig ordentligt i allehanda inställningar. Du kan också flytta på ikonen precis som vilken annan ikon som helst om du inte vill ha det skräpandes på skrivbordet.

God Mode List

En fördel med ”God Mode” är att allt samlas på en plats. Windows 8 och senare har som bekant två olika ställen där inställningar görs, både den klassiska kontrollpanelen och den nya inställningsmenyn i det moderna gränssnittet.

Nackdelen är att det kommer finnas en hel del inställningar som du aldrig har nytta av, så var försiktig med alla inställningar som du inte är helt säker på vad de gör.

Exchange Server

97000 Exchange-servrar i fara

97000 Exchange-servrar befaras vara i fara för attacker. Så många Exchange-servrar är det enl. Shadowserver som inte har uppdaterat till senaste säkerhetsfixarna. I mitten av februari kom det ut ett antal säkerhetsfixar från Microsoft till bla Microsoft Exchange Server.
epost

TTL och DNS-spridningstid

TTL (time to live) anger hur länge information om dina DNS-poster är cachad av en DNS-server. DNS-spridningstiden påverkas av flera faktorer, inklusive inställningarna för din TTL och din ISP (internetleverantör). Alla DNS-poster har en TTL-inställning som är den tidsperiod under vilken servrar cachar information om dina DNS-poster. Din ISP cachar DNS-poster genom att lagra data lokalt i stället för att hämta uppdaterade data från din DNS-server.
SPF

SPF Sender Policy Framework

SPF är en teknik som används för att förhindra e-postspoofing och introducerades i början av 2000-talet. SPF är en DNS-baserad mekanism som hjälper e-postservrar att bekräfta om ett e-postmeddelande kommer från en betrodd källa.
finger epost

DMARC

DMARC står för Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance och är en e-postautentiseringsprotokoll. DMARC är utformad för att ge e-postdomänägare möjlighet att skydda sin domän från e-förfalskning eller spoofing (kommunikation skickad från en okänd källa som är förtäckt som en källa som är känd för mottagaren).