Göra en video mindre enkelt med Windows egna verktyg

Vill du göra en video mindre? I Windows 10 och 11 finns en praktisk videoredigeringsapp som helt enkelt heter Videoredigerare. Nedan följer en enkel beskrivning på hur du gör en video mindre med hjälp av denna.

Vill du lära dig mer om Videoredigeraren finns en bra guide här: 12 things you can do with the Video Editor from Windows 10.

Så här gör du

Klicka på genvägen Videoredigeraren från Startmenyn eller leta efter den med hjälp av sökfunktionen i aktivitetsfältet.

När programmet startat, tryck på knappen ”Nytt videoprojekt”.

Windows Videoredigerare

Välj ett namn på den nya video som du ska skapa och tryck på OK.

Windows Videoredigerare

Dra och släpp videon som du vill göra mindre, i videoredigeringsfönstret. Alternativt kan du också trycka på knappen Lägg till och bläddra dig fram till videon.

Windows Videoredigerare

I videoredigeringsfönstret drar du videon från projektbiblioteket och släpper den på storyboarden i botten av fönstret.

Windows Videoredigerare

Klicka på knappen ”Slutför video” i det övre högra hörnet av videoredigeringsfönstret.

Windows Videoredigerare

Video Editor öppnar nu en dialogruta där den frågar dig om videokvalitet. Klicka eller tryck på det förvalda alternativet, som bör vara ”Hög 1080p (rekommenderas)”.

Windows Videoredigerare

Om du vill göra videon mindre väljer du Medel 720p eller Låg 540p. Medel 720p gör videon mindre samtidigt som den inte förlorar för mycket av sin kvalitet i processen.

Om du däremot behöver minsta möjliga videofilstorlek väljer du alternativet Låg 540p.

Windows Videoredigerare

När du har gjort ditt val trycker du på knappen Exportera och väljer den plats där du vill spara den mindre videon på din Windows 10-dator.

Windows Videoredigerare

Beroende på längden och den ursprungliga videons kvalitet kan den konverterade videofilen bli mycket mindre. När vi till exempel använde Videoredigeraren för att göra en 36 MB stor video mindre med inställningen Hög 1080p fick den en storlek på nästan 5 Mb, valde vi Medel 720p fick den en storlek på nästan 3 Mb och med Låg 540p hade den konverterade videofilen blivit endast 2 Mb.

Windows Videoredigerare Filstorlek

Windows Videoredigerare

Gör en video mindre enkelt med Windows egna verktyg

I Windows 10 och 11 finns en praktisk videoredigeringsapp som helt enkelt heter Videoredigerare. Nedan följer en enkel beskrivning på hur du gör en video mindre med hjälp av den.
android security

Banktrojanen Sharkbot sprids med hjälp av falska appar för Android

Ännu en gång är det dags att varna för falska appar för Android. Apparna är inte "riktiga" program utan de är så kallade skadeprogram maskerade att se ut som riktiga program.
Eset + Intel

ESET samarbetar med Intel

Goda nyheter - ESET samarbetar med Intel för en bättre endpoint-säkerhet med hårdvarubaserad upptäckt av utpressningstrojaner (ransomware).
Klarna

Nu har vi lanserat Klarna som betalningsalternativ

Shoppa nu, betala senare eller med en gång.