Göra en video mindre enkelt med Windows egna verktyg

Vill du göra en video mindre? I Windows 10 och 11 finns en praktisk videoredigeringsapp som helt enkelt heter Videoredigerare. Nedan följer en enkel beskrivning på hur du gör en video mindre med hjälp av denna.

Vill du lära dig mer om Videoredigeraren finns en bra guide här: 12 things you can do with the Video Editor from Windows 10.

Så här gör du

Klicka på genvägen Videoredigeraren från Startmenyn eller leta efter den med hjälp av sökfunktionen i aktivitetsfältet.

När programmet startat, tryck på knappen ”Nytt videoprojekt”.

Windows Videoredigerare

Välj ett namn på den nya video som du ska skapa och tryck på OK.

Windows Videoredigerare

Dra och släpp videon som du vill göra mindre, i videoredigeringsfönstret. Alternativt kan du också trycka på knappen Lägg till och bläddra dig fram till videon.

Windows Videoredigerare

I videoredigeringsfönstret drar du videon från projektbiblioteket och släpper den på storyboarden i botten av fönstret.

Windows Videoredigerare

Klicka på knappen ”Slutför video” i det övre högra hörnet av videoredigeringsfönstret.

Windows Videoredigerare

Video Editor öppnar nu en dialogruta där den frågar dig om videokvalitet. Klicka eller tryck på det förvalda alternativet, som bör vara ”Hög 1080p (rekommenderas)”.

Windows Videoredigerare

Om du vill göra videon mindre väljer du Medel 720p eller Låg 540p. Medel 720p gör videon mindre samtidigt som den inte förlorar för mycket av sin kvalitet i processen.

Om du däremot behöver minsta möjliga videofilstorlek väljer du alternativet Låg 540p.

Windows Videoredigerare

När du har gjort ditt val trycker du på knappen Exportera och väljer den plats där du vill spara den mindre videon på din Windows 10-dator.

Windows Videoredigerare

Beroende på längden och den ursprungliga videons kvalitet kan den konverterade videofilen bli mycket mindre. När vi till exempel använde Videoredigeraren för att göra en 36 MB stor video mindre med inställningen Hög 1080p fick den en storlek på nästan 5 Mb, valde vi Medel 720p fick den en storlek på nästan 3 Mb och med Låg 540p hade den konverterade videofilen blivit endast 2 Mb.

Windows Videoredigerare Filstorlek

mailbox

DKIM

DKIM står för DomainKeys Identified Mail och är en e-postautentiseringsmetod som hjälper till att förhindra skräppost och andra skadliga parter från att utge sig för att vara en legitim domän.
TikTok logo

Hindra TikTok från att samla in (vissa) uppgifter om dig

TikTok är appen som alla älskar att hata. Många företag förbjuder den i stor utsträckning, offentliga institutioner likaså, och till och med USA:s president vill att den populära videodelningsappen ska förbjudas. TikTok har laddats ner mer än 1,5 miljarder gånger och kommer från företaget ByteDance från Kina. Just detta att den kommer från Kina har bidragit till att orsaka kontroverser och rädsla för insamling av information.
God Mode Icon

Vad är ”God Mode” i Windows och hur aktiverar jag den?

En funktion som funnits dold i Windows sedan länge är en särskild inställningspanel som kallas för ”God mode”. Där hittar du precis alla inställningar som du kan göra i Windows, även en hel del dolda eller svåråtkomliga anpassningar finns tillgängliga där.
Varför välja ESET?

Varför välja ESET som säkerhetsleverantör?

Det finns många anledningar till att välja ESET som sin säkerhetsleverantör. Här nedan listas några av alla anledningar.