Göra en video mindre enkelt med Windows egna verktyg

Vill du göra en video mindre? I Windows 10 och 11 finns en praktisk videoredigeringsapp som helt enkelt heter Videoredigerare. Nedan följer en enkel beskrivning på hur du gör en video mindre med hjälp av denna.

Vill du lära dig mer om Videoredigeraren finns en bra guide här: 12 things you can do with the Video Editor from Windows 10.

Så här gör du

Klicka på genvägen Videoredigeraren från Startmenyn eller leta efter den med hjälp av sökfunktionen i aktivitetsfältet.

När programmet startat, tryck på knappen “Nytt videoprojekt”.

Windows Videoredigerare

Välj ett namn på den nya video som du ska skapa och tryck på OK.

Windows Videoredigerare

Dra och släpp videon som du vill göra mindre, i videoredigeringsfönstret. Alternativt kan du också trycka på knappen Lägg till och bläddra dig fram till videon.

Windows Videoredigerare

I videoredigeringsfönstret drar du videon från projektbiblioteket och släpper den på storyboarden i botten av fönstret.

Windows Videoredigerare

Klicka på knappen “Slutför video” i det övre högra hörnet av videoredigeringsfönstret.

Windows Videoredigerare

Video Editor öppnar nu en dialogruta där den frågar dig om videokvalitet. Klicka eller tryck på det förvalda alternativet, som bör vara “Hög 1080p (rekommenderas)”.

Windows Videoredigerare

Om du vill göra videon mindre väljer du Medel 720p eller Låg 540p. Medel 720p gör videon mindre samtidigt som den inte förlorar för mycket av sin kvalitet i processen.

Om du däremot behöver minsta möjliga videofilstorlek väljer du alternativet Låg 540p.

Windows Videoredigerare

När du har gjort ditt val trycker du på knappen Exportera och väljer den plats där du vill spara den mindre videon på din Windows 10-dator.

Windows Videoredigerare

Beroende på längden och den ursprungliga videons kvalitet kan den konverterade videofilen bli mycket mindre. När vi till exempel använde Videoredigeraren för att göra en 36 MB stor video mindre med inställningen Hög 1080p fick den en storlek på nästan 5 Mb, valde vi Medel 720p fick den en storlek på nästan 3 Mb och med Låg 540p hade den konverterade videofilen blivit endast 2 Mb.

Windows Videoredigerare Filstorlek

Exchange Server

97000 Exchange-servrar i fara

97000 Exchange-servrar befaras vara i fara för attacker. Så många Exchange-servrar är det enl. Shadowserver som inte har uppdaterat till senaste säkerhetsfixarna. I mitten av februari kom det ut ett antal säkerhetsfixar från Microsoft till bla Microsoft Exchange Server.
epost

TTL och DNS-spridningstid

TTL (time to live) anger hur länge information om dina DNS-poster är cachad av en DNS-server. DNS-spridningstiden påverkas av flera faktorer, inklusive inställningarna för din TTL och din ISP (internetleverantör). Alla DNS-poster har en TTL-inställning som är den tidsperiod under vilken servrar cachar information om dina DNS-poster. Din ISP cachar DNS-poster genom att lagra data lokalt i stället för att hämta uppdaterade data från din DNS-server.
SPF

SPF Sender Policy Framework

SPF är en teknik som används för att förhindra e-postspoofing och introducerades i början av 2000-talet. SPF är en DNS-baserad mekanism som hjälper e-postservrar att bekräfta om ett e-postmeddelande kommer från en betrodd källa.
finger epost

DMARC

DMARC står för Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance och är en e-postautentiseringsprotokoll. DMARC är utformad för att ge e-postdomänägare möjlighet att skydda sin domän från e-förfalskning eller spoofing (kommunikation skickad från en okänd källa som är förtäckt som en källa som är känd för mottagaren).