info@yourmail.com

Hur du får din ssd att leva längre

Hur du får din ssd att leva längre

En SSD fungerar inte på samma sätt som en roterande mekanisk hårddisk gör och just därför bör den hanteras annorlunda än vad man kanske är van att göra med en roterande hårddisk. Fördelarna med en SSD är flera men först och främst är det nog bättre prestanda man tänker på. Den är heller inte lika stötkänslig som en roterande disk är. En av nackdelarna är livslängden, desto mer man skriver till den desto korta livslängd blir det och det är här man ska hantera den lite annorlunda. Förut har också priset varit en stor skillnad då en SSD varit mycket dyrare men nu börjar de närma sig varandra i pris och skillnaden har minskat drastiskt.

disk_defragTillbaka till livslängd och skrivning till SSD, vad kan man då göra för att minska skrivningen till disken? Det första man ska göra är att stänga av automatisk defragmentering om man har det påslaget. Man ska naturligtvis inte heller göra någon manuell defragmentering. Tänk vad många skrivningar till disken det blir när man defragmenterar… I Windows 7, 8, 8.1 och 10 kan du stänga av automatisk defragmentering. Sök efter ”defrag” och öppna antingen Diskdefragmenteraren för Windows 7 eller ”Defragmentera och optimera enheter” för Windows 8, 8.1 och 10. Klicka sedan på Ändra schema eller Ändra inställningar och kryssa ur rutan Kör efter schema. Om du har för lite minne kan det också orsaka extra skrivning till disken då systemet använder din hårddisk om internminnet tar slut.

Hittade även information om tjänsten Superfetch på idg.se där de skriver så här: Superfetch är en cache-funktion för Windows som är tänkt att höja prestandan men som i verkligheten knappt hjälpte med hårddiskar och är värre än onödig med en SSD. Stäng av den genom att leta efter och köra services.msc. Leta upp Superfetch och dubbelklicka. Stäng sedan av den genom att ändra uppstarttyp. De skriver även att det är en bra idé att stänga av hibernate då det skriver ner allt som ligger i minnet till din hårddisk eftersom det kunde ta så lång tid att kallstarta en dator, men med snabba SSD:er tar det bara någon minut att starta datorn.

 

Inga kommentarer

Lägg till din kommentar