Apr 26 2016

Hur du får din ssd att leva längre

En SSD fungerar inte på samma sätt som en roterande mekanisk hårddisk gör och just därför bör den hanteras annorlunda än vad man kanske är van att göra med en roterande hårddisk. Fördelarna med en SSD är flera men först och främst är det nog bättre prestanda man tänker på. Den är heller inte lika stötkänslig som en roterande disk är. En av nackdelarna är livslängden, desto mer man skriver till den desto korta livslängd blir det och det är här man ska hantera den lite annorlunda. Förut har också priset varit en stor skillnad då en SSD varit mycket dyrare men nu börjar de närma sig varandra i pris och skillnaden har minskat drastiskt.

disk_defragTillbaka till livslängd och skrivning till SSD, vad kan man då göra för att minska skrivningen till disken? Det första man ska göra är att stänga av automatisk defragmentering om man har det påslaget. Man ska naturligtvis inte heller göra någon manuell defragmentering. Tänk vad många skrivningar till disken det blir när man defragmenterar… I Windows 7, 8, 8.1 och 10 kan du stänga av automatisk defragmentering. Sök efter ”defrag” och öppna antingen Diskdefragmenteraren för Windows 7 eller ”Defragmentera och optimera enheter” för Windows 8, 8.1 och 10. Klicka sedan på Ändra schema eller Ändra inställningar och kryssa ur rutan Kör efter schema. Om du har för lite minne kan det också orsaka extra skrivning till disken då systemet använder din hårddisk om internminnet tar slut.

Hittade även information om tjänsten Superfetch på idg.se där de skriver så här: Superfetch är en cache-funktion för Windows som är tänkt att höja prestandan men som i verkligheten knappt hjälpte med hårddiskar och är värre än onödig med en SSD. Stäng av den genom att leta efter och köra services.msc. Leta upp Superfetch och dubbelklicka. Stäng sedan av den genom att ändra uppstarttyp. De skriver även att det är en bra idé att stänga av hibernate då det skriver ner allt som ligger i minnet till din hårddisk eftersom det kunde ta så lång tid att kallstarta en dator, men med snabba SSD:er tar det bara någon minut att starta datorn.

 

  Jan 22 2016

  Stäng av ”spionfunktionerna” i Windows 10

   

  Med hjälp av O & O ShutUp10 får du har full kontroll O&OShutUP10-02över vilka funktioner i Windows 10 som du vill använda, och du bestämmer när du tycker att överföringen av din data till Microsoft gått för långt.

  Microsoft samlar in en hel del data om dig när du använder Windows 10 och använder den mesta av informationen för att visa personlig information till dig som syftar till att göra ditt liv vid datorn enklare (detta är för det mesta helt harmlöst). Som ett exempel kan Windows 10 påminna dig om att åka till flygplatsen 30 minuter tidigare på grund av extra hög trafikbelastning. För att kunna ge dig denna informationen behöver Windows 10 tillgång till din kalender, e-post, var du befinner dig och trafiknyheter (vilket Windows får från diverse olika internettjänster) m.m..

  Med hjälp av ett mycket enkelt gränssnitt, se nedan, bestämmer du hur Windows 10 bör respektera din integritet genom att avaktivera oönskade funktioner.

  O & O ShutUp10 är gratis och behöver inte installeras – det kan helt enkelt köra det direkt utan installation. Det kommer heller inte att installera eller ladda ner oönskade eller onödiga program som många andra gratis program gör!

  O&OShutUP10-01

   

   Jan 15 2016

   Skapa en gratis webbenkät till din blogg eller hemsida

   Vill du göra en egen, enkel och GRATIS webbenkät så är det Google Forms du ska använda. Nedan kommer en enkel vägledning till hur du skapar din egna enkät som du kan ha på din egen blogg eller hemsida. Det finns naturligtvis mycket mer inställningar att göra än jag visar här men tanken är att du ska kunna komma igång lätt med din första enkät.

   • Gå till http://docs.google.com/forms och logga in.
   • Klicka på plustecknet.
    googleform1
   • Namnlöst formulär: Här skriver du in namnet på formuläret.
   • Beskrivning av formulär: Här skriver du in en beskrivning av formuläret om du vill ha det.
   • Frågerubrik: Fyll i första frågan.
   • Hjälptext: Här kan du fylla i en förklaring till frågan eller annan hjälptext.
    googleform2
   • Frågetyp: Vilken typ av svar det ska vara. Vanligast är text eller flerval men prova gärna de andra alternativen också.
   • Tryck på ”Lägg till objekt” för att lägga till en fråga till.
   • Tryck på ”Klar” när du är färdig med formuläret.

   Nu har du gjort din första och väldigt enkla webbenkät. Nu kan du börja kolla runt bland de andra inställningarna och göre en mycket mer avancerad enkät med bland annat sidbrytningar, förloppsindikator i botten av sidan, andra tema m.m.

   Så här blev mitt test:
   googleform3

    Aug 19 2015

    Desktop Gadgets For Windows 10

    Det är många som fortfarande frågar om det och många som vill använda gadgets även i Windows 10 och Windows 8 eller Windows 8.1. Jag själv har inget större behov av gadgets även om det finns några som är riktigt bra. Nu när jag fick frågan igen så tänkte jag att jag skulle leta rätt på någon form av substitut för detta.

    Jag hamnade till slut på sidan nedan där man skriver om två olika program. Båda verkar bra men jag håller nog med artikelförfattaren om att det första (Desktop Gadgets Installer) är strået vassare.

    Artikeln kommer från Into Windows som för övrigt har en hel del roligt att läsa om, de har även börjat få ett antal artiklar om bara Windows 10 om man är intresserad.

    Desktop Gadgets For Windows 10

     

     Jun 12 2015

     Viktig säkerhetsuppdatering för Flash

     Adobe har upptäckt ett antal allvarliga säkerhetshål i äldre versioner av Flash. Om du har Flash installerat på din dator bör du snarast uppdatera till den allra senaste versionen då äldre versioner kan utnyttjas av hackare för att komma åt din dator eller information på den. Har du verisonen för din webläsare typ Google Chrome installerad så ska uppdateringen göras automatiskt men det skadar inte att kontrollera detta ändå.

     Här finns Flsh att hämta från Adobes hemsida.

      

      Apr 22 2015

      Internet of things fullt av säkerhetshål

      Det rapporteras mer och mer om att Internet of things (IOT) är fullt av säkerhetshål och det ligger nog tyvärr mycket i detta.
      Print
      Är det nån som sett ett antivirusprogram som vänder sig till ditt uppkopplade kylskåp, tvättmaskin, musikanläggning eller lampa än? Inte jag i alla fall. Nu finns det nog lite säkerhet inbyggt (förhoppningsvis) i en del av dessa system men jag tror nog att de flesta system tyvärr är vidöppna. Det har ju redan rapporterats om kylskåp som skickar spam så vi har nog bara sett början på detta.

      matherly
      John Matherly har med sin sökmotor Shodan hittat massor av system som ligger öppna ut mot internet. Bl.a. så hittade de kontrollutrustning för dammar och ett fjärrvärmeverk i en större kommun m.m. som låg öppet vid en sökning ihop med idg.se.

       

       Mar 09 2015

       Hur man manuellt testar ett nätaggregat med en multimeter

       Testa ”nätagget” manuellt med multimeter

       Hittade en artikel om hur man testar ett nätaggregat manuellt. Det mesta är rätt självklart men det är rätt bra att ha pinouten på ATX 24-pins kontakten. De förklarar även på ett väldigt bra och tydligt sätt tycker jag.

       multimeter

       Förut har jag använt mig av ett testverktyg där man ser de olika nivåerna men efter denna artikel kommer jag nog göra det manuellt, känns som man har mer koll på allt då.

       hämta

        Mar 07 2015

        Lätt trolla fram fönster som hamnat utanför skärmen

        Hur många gånger har man inte lyckats med att ett fönster hamnat utanför skärmen och inte går att få tag i eller att namnlist av någon konstig anledning hamnat ”utanför” skärmen? Det finns faktiskt ett enkelt sätt att få tillbaka ditt fönster i fokus igen. Enkelt förklarat så öppnar du fönstrets meny, väljer flytta och med piltangenterna flyttar tillbaka fönstret. Se PC för Alla’s artikel: Lätt trolla fram fönster som hamnat utanför skärmen – PC för Alla.

        Har du ett nyare Windows (från Win 7 och uppåt om jag inte minns fel) så kan du använda ett lite enklare sätt. Tryck på windows-tangenten + pil höger (eller vänster) så maximeras fönstret på höger (eller vänster) sida.

         

         Mar 06 2015

         Snygg gratis skärmsläckare

         Har äntligen hittat ”min” skärmsläckare igen. Har använt den förut men sen jag bytte dator har den fallit i glömska och nu när jag skulle installera den igen kom jag inte ihåg namnet och hur lätt är det att söka rätt på den då… Men nu så är den på plats igen tack vare en slump faktiskt, råkade se den på en sida med ”goodies” och passade på direkt.

         Skärmsläckaren är igentligen bara en klocka men ser ut som en gammal klockradio (flip clock) där övre halvan ”ramlar” ner när det är dags för ny minut. Den heter Fliqlo och finns här.

         fliqlo

          Feb 13 2015

          Google bjuder på klassiskt Atari-spel

          Ett ”påskägg” att fördriva 5 minuter med om man tröttnar på att jobba en stund…

          Öppna Google sök (www.google.se) och gör ett bildsök på atari breakout, helt plötsligt förvandlas sökträffarna till det klassiska spelet Atari Breakout och du kan spela det direkt i webbläsaren. Du styr med musen alternativt med högerpil och vänsterpil på tangentbordet.

          Lycka till!

          Atari Breakout

           

           support
           icon
           Need Help?
           Close
           skype
           Skype Chat
           skype-phone
           Skype Call
           menu-icon
           Support Ticket